Contact? Bel me
06 44740069

Stress, burn-out en angst

Wie last heeft van stress, burn-out of angst voelt zich vaak heel naar. Er zijn allerlei lichamelijke, emotionele en fysieke klachten, die je functioneren behoorlijk in de weg kunnen zitten. En daar wil je natuurlijk vanaf komen

Burn-out: wat is het en hoe herken je het?

Letterlijk betekent burn-out ‘opgebrand’. Je voelt je opgebrand, de accu is leeg. Draagkracht en draaglast zijn uit balans geraakt. En dan heb je bijna nergens meer energie voor. Dit proces van opbranden gaat geleidelijk en kan verschillende oorzaken hebben, zoals perfectionisme, werkstress of niet-verwerkte emoties. Meestal kun je meerdere oorzaken aanwijzen.

Je kunt last hebben van allerlei lichamelijke en psychische klachten. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, buikpijn, spierpijn, vermoeidheid, weinig energie, slapeloosheid.

Psychische symptomen zijn bijvoorbeeld: concentratieproblemen, neerslachtig, besluiteloos, onzeker, angst- en paniekklachten, emotioneel (huilen, prikkelbaar), laag zelfbeeld.

En hoe kom je nu af van die burn-out?

Wachten tot je uitgerust bent, je weer energie hebt om de draad op te pakken, en dan van voren af aan beginnen? Waarschijnlijk met een heleboel goede voornemens, om het nu echt anders dan eerst aan te pakken. Om helemaal van je burn-out af te komen, is het belangrijk je patronen te veranderen. Iedereen weet hoe moeilijk het is om daadwerkelijk anders te handelen, zeker wanneer het om ingesleten gewoontes gaat. Meestal ben je je er niet eens bewust van!

In een coachtraject gaan we dat dus aanpakken! Het veranderen van die blokkerende/saboterende patronen.  Een voorbeeld van een veel voorkomend patroon is: je zegt altijd ‘ja’ wanneer iemand je vraagt werk over te nemen, een klusje te doen op de school van je kinderen, of een familielid/vriend ergens naar toe te rijden. Het voelt alsof jij je voor te veel dingen verantwoordelijk voelt. Daardoor wordt het op een gegeven moment allemaal te veel. Onderliggende reden: geen ‘nee’ durven zeggen, vermijding van conflict, aardig gevonden willen worden

Stress en angst

Veel en vaak last hebben van stress of angstklachten is vermoeiend en vervelend. Je hele leven wordt er soms door beheerst. En soms lijkt het wel of het steeds erger wordt. Kortom: je wilt er vanaf! Net als bij een burn-out zit je bij stress en angst in je overlevingsstand en dat kost veel energie. Het is ook nog eens ongezond voor je lichaam en geest. Het goede nieuws is wel dat je er vanaf kunt komen door de onderliggende patronen te doorbreken!

Veranderingen door coaching

Al tijdens het coachtraject zul je veranderingen opmerken bij jezelf. Je wordt je bewuster van je stress en je valkuilen en met welke patronen jij te maken hebt. Door in de sessies deze valkuilen en patronen aan te pakken en oefeningen te doen, zul jij minder stress gaan ervaren, je zult uitgeruster zijn, meer energie krijgen, meer zin hebben om iets te ondernemen. Je gaat steeds meer balans in je lichaam en met je omgeving voelen.

Je komt niet alleen af van de stress, angst of uit de burn-out, je leert ook je eigen valkuilen herkennen en daarvan weg te blijven.

Ervaar ontspanning en kom in balans door mee te doen met deze oefening (10 minuten)

Contact

Neem contact op met me voor de mogelijkheden: info@mounteffortless.nl of 06-44740069 of via het contactformulier