Contact? Bel me
06 44740069

Artikel 4: Please-gedrag: please not….

Goeddoen of please-gedrag?

Ben je iemand die altijd klaar staat voor een ander en veel voldoening haalt uit het zorgen voor en het helpen van anderen? Is behulpzaam en sociaal zijn onderdeel van je werk? Of gebruik je deze prachtige eigenschappen vooral in andere situaties?

En wanneer is er nu sprake van goeddoen en wanneer heb je het over please-gedrag?

Bij pleasen schiet je als het ware door met je goede bedoelingen, je cijfert jezelf weg voor de ander of je staat altijd klaar voor een ander omdat je (onbewust) erkenning en bevestiging nodig hebt.

Je hebt dan dus te maken met please-gedrag. Het goeddoen wordt gevoed door onderliggende overtuigingen, zoals bang zijn om niet aardig gevonden te worden, of bang zijn dat je anders niet gewaardeerd, niet gezien of niet gehoord wordt. Meedoen om ergens bij te horen, is een vorm van pleasen die veel bij jongeren voorkomt.

Wanneer en bij wie

Het is gebleken dat pleasen nog al eens bij hooggevoelige mensen voorkomt. Zij zijn namelijk extra gevoelig voor afwijzing, kritiek en de stemming van anderen. Dat alles werkt please-gedrag in de hand en is al jong aangeleerd om zich zo staande te kunnen houden. Ze zijn eigenlijk constant aan het overleven.

De vierde overlevingsstrategie

Dit pleasegedrag wordt wel de vierde overlevingsstrategie genoemd. Vluchten, vechten en bevriezen zijn de andere drie. Zo’n strategie pas je meestal onbewust toe om overeind te blijven. Omdat je denkt dat je het anders niet gaat redden. Het is als het ware een vorm van aangeleerd aanpassingsgedrag op jouw omgeving.

Hoe herken je het?

Met pleasen ga je niet alleen over je grenzen heen, het gaat nog stapje verder. Want je wilt ook goedkeuring of bevestiging van de ander. Je maakt jezelf meestal onbewust kleiner dan de ander. Het woord ‘sorry’ wordt ook vaak gezegd als een soort verontschuldiging van jezelf:

‘sorry dat ik het vraag…’

‘misschien een vreemde vraag, maar…’

En altijd klaarstaan voor een ander:

‘ja natuurlijk kan ik jou helpen..’

‘eigenlijk kan ik dan niet, maar ik zal die andere afspraak wel verzetten..’

Je voornemen om meer tijd voor jezelf te pakken, eerst je eigen werk te doen, of voor jezelf op te komen, vervliegt zodra de ander jou iets vraagt.

Gevolgen

En daar word je heel moe van. Je verliest veel energie, omdat jouw leven in het teken staat van harmonie met je omgeving en goedkeuring van de ander. Je vergeet te leven naar jouw eigen normen en waarden, maar weet ook niet hoe je het anders kunt doen.

Wat te doen?

Oordeel niet te streng over jezelf wanneer je bijvoorbeeld een foutje maakt.

Wees lief voor jezelf en vat niet alle kritiek persoonlijk op. Zie het juist als waardevolle tips en uitgangspunt om je verder te ontwikkelen.

Doe dagelijks de ademoefening met oogbewegingen (MEP*-oefening) uit mijn artikel ‘in verbinding blijven met jezelf’ op de website www.mounteffortless.nl

Doorbreek de onderliggende patronen wanneer je er zelf niet uit komt. In mijn praktijk Mount Effortless werk ik regelmatig met cliënten die last hebben van dergelijke overtuigingen en patronen. Met Mind Eye Power wordt op een milde manier het patroon van pleasen opgelost en krijg je er gezonde grenzen voor terug door middel van nieuwe inzichten.

Liefs, Nienke

06-44740069

info@mounteffortless.nl

*MEP= Mind Eye Power (www.mindeyepower.nl)