Contact? Bel me
06 44740069

‘Nee’ zeggen: hoe moeilijk is dat?

Vind jij nee zeggen ook zo moeilijk?

Neem jij je voor om ‘nee’ te zeggen, maar zeg je uiteindelijk dan toch ‘ja’? Ook ik ben hier menigmaal tegenaan gelopen en wat bij mij vaak een rol speelde, waren onderstaande redenen:

  • ‘Ja maar, ik kan het veel beter zelf doen, dan weet ik tenminste zeker dat het goed is’
  • Denken niet meer aardig gevonden te worden, wanneer ik ‘nee’ zeg (pleasen!)
  • Me gevleid voelen dat ik voor die klus gevraagd word
  • Me min of meer verplicht voelen, omdat niemand anders zich aanmeldt voor die klus/taak/project
  • Wanneer ik ‘nee’ zeg, dan voel ik me schuldig naar die persoon

Hoe kan het dat sommige mensen heel makkelijk ‘nee’ kunnen zeggen en dat het jou maar niet lukt? Het heeft onder andere te maken met een aantal mooie eigenschappen, zoals je verantwoordelijk voelen, graag dingen goed doen, voor een ander klaar staan. Wanneer je hierin doorschiet, stel je de belangen van de ander boven die van jou en zo doe je jezelf tekort.

Ik kan wel nee zeggen, maar niet zonder me schuldig te voelen

Wat ik zelf ervaren heb, is dat ik op een gegeven moment wel voor mezelf kon kiezen, maar dat ik dan met een schuldgevoel bleef zitten naar de ander toe. Dit hoor ik ook vaak van mijn cliënten. Willen, voelen en doen (hoofd, hart, buik) zijn niet met elkaar in overeenstemming en dat voel je in je lijf. Hier ligt de relatie met die doorgeschoten goede eigenschappen: bijvoorbeeld je voelt je voor iedereen verantwoordelijk. De onderliggende oorzaak hiervoor kan van alles zijn: je rol in het ouderlijk gezin, bepaalde gebeurtenissen uit je jeugd, patronen binnen de familie

‘Nee’ zeggen tegen een ander, is ‘ja’ zeggen tegen jezelf!

En dat levert je veel op! Je bent je bewust van wat jouw verantwoordelijkheid is, kunt daarmee je eigen grenzen respecteren en dat geeft energie en rust. Je blijf letterlijk dichterbij jezelf, omdat wat je doet overeenkomt met wat je wilt en voelt.

Ik stel mijn (volwassen) cliënten die hiermee worstelen, vaak de vraag: ‘Wie is er verantwoordelijk voor jou?’ Zonder aarzeling zeggen ze allemaal: ‘Dat ben ik zelf!’

En dat geldt dus voor ieder ander volwassen persoon ook! Wanneer je dit inzicht bewust toepast, kun je meer vanuit jezelf reageren wanneer er een beroep op jou gedaan wordt.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt dagelijks een oefening doen waarbij je meer in balans komt. Deze MEP*-oefening met adem en oogbewegingen zorgt ervoor dat dat hoofd, hart en buik (willen, voelen en doen) op 1 lijn komen. Zo kun je handelen naar wat je denkt en voelt!

Ook kan deze oefening helpen om het onderliggende patroon te doorbreken (zoals bijvoorbeeld ‘pleasen’). Maar soms is hier meer voor nodig, zoals een MEP-reset.

MEP-oefening en toepassing in praktijk

  • Sluit je ogen
  • Richt je aandacht eerst op je adem
  • Richt je aandacht op je ogen
  • Laat je ogen mee bewegen met je ademhaling
  • Omhoog kijken bij een inademing en rustig omlaag bewegen met de uitademing
  • Doe dit 7 minuten per dag

Wanneer er nu een beroep op je gedaan wordt, ga bewust naar die hoofd-hart-buik-connectie toe en kom dan tot je antwoord.

Hulp nodig?

Lukt je dit nou niet alleen, neem dan (vrijblijvend) contact met me op, zodat ik je hierbij kan helpen met bijvoorbeeld een MEP-reset

info@mounteffortless.nl

06-44740069

MEP* = mind eye power