Hoe krijg ik een positieve mindset?
“Stay away from negative people, they have a problem for every solution.” Albert Einstein
(“Blijf uit de buurt van negatieve mensen, ze hebben een probleem voor elke oplossing”)
Ik las dit citaat deze week ergens op social media en vroeg me het volgende af:
Hoe komt het toch, dat we ons vaak eerder richten op de dingen die niet goed gaan? Of waar we ons niet fijn door voelen? Kunnen we ons niet veel beter bezighouden met alles wat goed gaat en wat ons gelukkig maakt? En hoe krijgen we dat voor elkaar?
Waarom ligt onze focus vaak op het negatieve?
We hebben een natuurlijke neiging om dit te doen, ons overlevingsbrein (reptielenbrein) doet dit. Toen de mens nog holbewoners waren, overleefden we door alert te zijn op gevaarlijke (negatieve) prikkels en die dan te vermijden.
Zo komt het dat ons brein de omgeving scant op negatieve zaken en hierop focust. Ook blijven negatieve ervaringen beter en langer hangen in ons geheugen dan fijne momenten.
Dus we zijn meer bezig met vermijden (van het negatieve) dan met groei en ontwikkeling (richten op het positieve).
Hoe krijg je nu een positieve mindset?
Was het maar zo makkelijk om dat ‘gewoon’ te doen, de knop omzetten en je niet meer richten op negatieve dingen in je leven. Je kunt je overlevingsbrein niet uitzetten en dat is maar goed ook, omdat het de functie heeft om gevaar te herkennen.
Wat kun je wel doen? Hieronder volgen een paar tips die ik zelf dagelijks toepas en waardoor ik me meer ontspannen en veel rustiger voel.
Bewust zijn van de focus op het negatieve
Wil je iets veranderen, dan begint dat altijd met bewust van worden hoe je denkt, voelt of handelt. Dus ga dus eens voor je zelf na hoe en wanneer jij je richt op negatieve zaken in jouw leven.
Visualiseer of zoek vervolgens een symbool (of mantra, gevoel) voor positiviteit. En neem dat symbool/gevoel/mantra mee in je dagelijkse meditatie (voor mij is dat vertrouwen en het gevoel dat mij dat geeft).
Leef in het moment door bewust te voelen
Heb je pijn of maak je iets verdrietigs mee, dan is het belangrijk om die emotie écht te voelen tot de emotie weer wegebt. Dan kun je weer door. Eigenlijk net zoals een kind dat doet. Dan kun je in het moment leven en voelen.
Dankbaarheid voelen
Wat mij enorm helpt, is bewust zijn en voelen waar ik dankbaar voor ben. Dankbaarheid is zo’n krachtige emotie, die je elke keer weer een positieve boost kan geven.
Neem daarom elke avond (of een ander moment van de dag) de tijd om 3 dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent en dan het liefst iets wat je ontvangen hebt (een glimlach, de zon op je huid, etc). Word dan bewust van het gevoel dat het oproept en laat dit door je hele lichaam stromen, naar alle cellen toe.
Hoe ga je om met negatieve mensen?
Je kunt hun hierin helpen en stimuleren om ook positief te zijn.Door bijvoorbeeld gerichte vragen stellen en echt naar ze te luisteren, erkennen wat niet goed gaat of verdriet geeft en dan vragen naar positieve ervaringen.
Beste versie van jezelf worden?
Wil je ook de beste versie van jezelf worden en lukt dat jou niet alleen, maak dan een vrijblijvende afspraak voor een ontdekkingssessie met mij. Dan kijken we samen hoe we dat kunnen aanpakken.
Graag help ik ook jou van stress naar stralende ogen!
Je kunt een afspraak maken via het contactformulier, info@mounteffortless.nl of 06-44740069