Contact? Bel me
06 44740069

Hoe kun je leven naar jouw waarden?

waarden

Waarom zijn jouw waarden zo belangrijk?

Waarden geven richting aan alles wat je doet in je leven. Jouw waarden vertegenwoordigen datgene wat voor jou het allerbelangrijkst is, jouw idealen. Ze geven betekenis, houvast en richting aan je leven. Wanneer je privé en op je werk kunt leven naar jouw waarden, dan ben je gelukkiger en kost alles veel minder energie.

Is bijvoorbeeld respect een kernwaarde voor jou, dan word je boos wanneer iemand neerbuigend doet, tegen jou of tegen een ander.

Hoe kunnen waarden jou helpen?

Waarden verklaren waaróm je dingen doet. Daarom kan het kennen van jouw kernwaarden je helderheid geven over waar je staat of waar je naar toe wilt bewegen.

Een voorbeeld: je hebt het niet naar je zin op je werk, het kost veel energie en het loopt niet lekker. Dan kan een van de oorzaken hiervan zijn, dat teamleden of de leidinggevende aan andere waarden hechten dan jij. Wanneer die waarden teveel uiteen lopen dan heb je daar last van.

Is bijvoorbeeld eerlijkheid een kernwaarde van jou, en op je werk worden zaken verzwegen of onder het tapijt gemoffeld, dan voel jij je daar niet lekker bij. En dit slurpt energie. In het ergste geval zou het kunnen leiden tot een werkconflict of een burn-out.

Is vrijheid heel belangrijk voor jou, dan zul je graag werken in een eigen bedrijf. Terwijl een baan in loondienst juist weer ideaal is voor iemand die zekerheid als kernwaarde heeft.

Hoe ontstaan jouw waarden?

Vanaf je geboorte tot ongeveer je 35e  levensjaar worden je waarden gevormd. Van invloed zijn onder meer je ervaringen, je omgeving en kennis. Je kunt je voorstellen dat je gezin, je ouders, je familie van grote invloed is. Later zullen je vrienden, je school, idolen, cultuur en religie een rol gaan spelen. Ook werk, hobby’s en de economische situatie zijn van invloed op de vorming van jouw waarden.

Vind jouw waarden

Misschien is het interessant om jouw kernwaarden eens te bepalen. Neem hier vooral de tijd voor, het is best lastig. Bijvoorbeeld via Persoonlijke waarden test | voor persoonlijke ontwikkeling en wat je belangrijk vindt | 123test.nl

Of voor een langere lijst Een overzichtelijke lijst met alle kernwaarden | Werkplanet

En stel jezelf daarna de volgende vragen:

  • Waarom zijn de gevonden waarden zo belangrijk voor mij?
  • Hoe komen deze waardes tot uiting in mijn gedrag zowel privé als op het werk (in het verleden / in de toekomst)?

Mijn kernwaarden

Mijn eigen waarden zijn vertrouwen, gezondheid, liefde, gelijkwaardigheid en respect. Elke keer wanneer ik wat uit balans raak, ga ik actief terug naar mijn waarden. Ik zoek ze op tijdens mijn ademoefening met oogbewegingen door mezelf de vraag te stellen: ‘waar gaat het nu eigenlijk om?’ Dat helpt mij enorm om trouw aan mezelf te blijven en in het moment te kunnen leven.

Kom je er niet uit, of twijfel je?

Kom je er in je eentje niet uit en wil je toch jouw waarden weten? Neem dan contact met me op voor een sessie. Tijdens zo’n sessie kunnen naar buiten gaan voor een coachwandeling. Binnen kunnen we werken met beeldmateriaal of bijvoorbeeld een opstelling.

Liefs, Nienke

info@mounteffortless.nl

06-44740069